Emailmarketing is een van de krachtigste tools voor directe communicatie met klanten en dat maakt het verzamelen van email feedback zo belangrijk. Emailmarketing stelt bedrijven in staat om direct in de inbox van hun publiek te verschijnen, een kans die goed benut kan worden om relaties op te bouwen, klantloyaliteit te versterken en cross en upsell te genereren. Maar hoe weet je zeker dat je e-mailcampagnes het gewenste effect hebben? Het antwoord: door feedback te verzamelen.
Email Feedback is de ruggengraat van effectieve e-mailmarketing, omdat het je inzicht geeft in wat werkt en wat verbeterd kan worden. Hieronder bespreken we waarom het zo belangrijk is en hoe je dit praktisch kunt toepassen.
Effectief gebruik van email feedback
Het verzamelen en analyseren van feedback helpt je om e-mails beter aan te laten sluiten op je doelgroep. Door het inzetten van een email feedbacktool kun je eenvoudig deze informatie ophalen en analyseren en geniet je van de volgende voordelen:
- email feedback gebruiken om inzicht te krijgen in de behoeften en voorkeuren van je klant
- Emails verbeteren ten behoeve van engagement
- Irritatie voorkomen door verkeerde mailings of te hoge frequentie
- Optimaliseren van je klantreis
Inzicht in behoeften en voorkeuren
Door feedback te verzamelen, leer je de voorkeuren van je klanten beter kennen. Misschien houden ze van korte, bondige e-mails of juist van gedetailleerde informatie over jouw producten en diensten. De feedback die je verzamelt, biedt inzicht in de toon, stijl en content die je doelgroep het meest aanspreekt, zodat je e-mails relevanter en aantrekkelijker kunt maken. Uit de feedback kun je ook afleiden of een email op het juiste moment verstuurd wordt. Is bijvoorbeeld je welkomstmailing duidelijk of stuur je te veel emails rondom een bestelling. Een aantal voorbeelden van feedback wat we voorbij zien komen in onze feedbacktool die inzicht geven in behoeften en voorkeuren:
- Review uitvragen naar aanleiding van een aankoop: “ik heb het product gisteren besteld en je vraagt nu al om een review?” -> timing van deze mailing is aangepast
- Welkomstemail: “Waar vind ik mijn facturen” -> inhoudelijk kwam de welkomstemail tekort en is hierdoor aangepast
- Jaaroverzicht bedrijf: “Fijn om inzicht hierin te krijgen” -> Bedrijf geeft nu vaker updates over de organisatie
Met de KIF email feedbacktool kun je naast feedback verzamelen ook voorkeuren van klanten herkennen dankzij het algoritme. Zo worden bijvoorbeeld klanten die klagen over de frequentie van emails, direct geflagt en kun je dus minder gaan mailen. Door deze data weer in te laden in je Marketing Automation software als Selligent, Maileon en Salesforce, kun je profielen verrijken.
Verbetering engagement
Als je begrijpt waarom klanten bepaalde e-mails openen en op andere niet reageren, kun je je engagementpercentage verbeteren. Feedback helpt je om onderwerpen, lay-outs en call-to-actions (CTA’s) aan te passen om beter aan te sluiten op de verwachtingen van je lezers. Dit kan leiden tot hogere open-rates, click-through-rates en uiteindelijk ook conversies. Je klant gaat hierdoor beter interacteren met je mails.
Voorkomen van irritatie
Te veel of irrelevante e-mails kunnen snel leiden tot afmeldingen. Door feedback te vragen, kun je te weten komen wat je publiek irriteert en dit aanpassen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je de frequentie van e-mails aanpast of dat je content meer personaliseert. Een goede feedbackstrategie kan je helpen je afmeldpercentage te verlagen en je publiek tevreden te houden.
Wist je dat je met de KIF email feedbacktool automatisch maildruk kan aanpassen op basis van feedback per klant?
Optimalisatie klantreis
Door feedback te verzamelen na verschillende fasen in de klantreis, kun je vaststellen welke informatie op welk moment relevant is. Feedback helpt je om specifieke boodschappen te creëren die inspelen op waar de klant zich in het aankoopproces bevindt, bijvoorbeeld door andere content te sturen aan iemand die net klant is geworden in vergelijking met een trouwe klant.
Conclusie
Met een email feedbacktool haal je eenvoudig feedback op en deze inzichten kunnen gebruikt worden om je email campagnes te optimaliseren. Je krijgt inzicht in voorkeuren, stemt de klantreis beter af en je emails worden veel meer gewaardeerd.