Hoe verzamel je zo veel mogelijk kwalitatieve feedback op je email feedbackformulier? Eenmaal geland op je formulier, wil je natuurlijk wel relevante feedback ontvangen en dat je klanten je voorzien van de juiste informatie! Jouw email feedbackformulier moet jouw klanten uitnodigen om hun verhaal bij je uit te storten. We geven je enkele tips mee om er voor te zorgen dat je je feedbackformulieren kan optimaliseren. Van taalgebruik tot design, het heeft allemaal impact op de kwaliteit en kwantiteit van de feedback.
Hou je formulier kort!
Eenmaal geklikt op het duimpje, willen klanten niet nog tientallen vragen willen beantwoorden. Zorg ervoor dat je email feedbackformulier kort maar krachtig is. We zien dat meer dan 85% je voorziet van tekstuele nuttige feedback als je dit als enige vraag hebt in je formulier. Een kort formulier zorgt er bovendien voor dat de ‘verzenden’ knop duidelijk en direct zichtbaar is, ook op mobiel.
De klanten die feedback willen geven, zitten ook in een flow dat zij je wat willen vertellen. Op dat moment kun je beter luisteren en nog maar zo min mogelijk vertellen. Geef gewoon de mogelijkheid om feedback te geven en maak er geen heel proces van om wat van je te laten horen.
Maak het eenvoudig
Het invullen van een email feedbackformulier moet dus makkelijk zijn, daarbij is het ook belangrijk dat je let op taalgebruik en eenvoudige opties. Is je doel om tekstuele feedback te ontvangen? Ga dan niet voor een 10 punten Likert Scale. Is je doel om tevredenheid in kaart te brengen rondom bijvoorbeeld je bestelproces, gebruik dan juist een 5 of 10 punten Likert Scale.
Stel makkelijke korte vragen: “Wat vond je van de email?”, “Hoe gemakkelijk was het je bestelling te plaatsen”. Ga niet in detail over een NPS en wat voor score iemand zou moeten geven. Dit maakt het verwarrend en worden je resultaten biased. Vermijd ook eventuele vakjargon en Engelse taal zoals: Net Promotor Score (NPS) en Order Process.
Validiteit
We zien het vaak voorbijkomen. Met name bij NPS vragen! Een email feedbackformulier waarbij gevraagd wordt om een bepaald cijfer te geven. “Geef ons minimaal een 9 als je tevreden bent”. Of de schaal voorzien van kleuren om te sturen op hogere cijfers. Op deze manier verzamel je geen goede inzichten en moet je je afvragen wat je doel is van dit formulier. Klanten landen vaak op je formulier omdat zij je iets willen vertellen, niet om ervoor te zorgen dat jouw dashboard er mooier uitziet deze maand. De validiteit van je onderzoek is veel belangrijker!
Betrouwbaarheid
Zorg ervoor dat je email feedbackformulier betrouwbaarheid uitstraalt! Vaak zijn de landingen namelijk al niet op je hoofddomein, maar op het domein van je email feedbacktool. Als je de pagina’s gebruikt van jouw Marketing Automation platform zoals Selligent of Klaviyo, dan zijn ook die urls niet jouw domeinnaam, maar is dit afhankelijk van de hosting van die partijen. Zorg er daarom altijd voor dat deze pagina’s een opmaak hebben en de taal bevatten die jouw klanten gewend zijn om de betrouwbaarheid te garanderen.
Conclusie
Door je email feedbackformulier kort en krachtig te houden, ontvang je ontzettend veel relevante feedback. Deze kun je weer inzetten om op te volgen en om emailmarketing te verbeteren. Zorg voor een duidelijk doel van je feedbackformulieren om de juiste vraagstelling op te stellen en valide resultaten te verzamelen. Denk ook aan de styling van je feedbackformulier zodat deze betrouwbaar overkomt.
Heb je nog geen emailfeedbacktool en zou je hier wel mee willen starten? Neem even contact met ons op en dan plannen we samen een demo in om de mogelijkheden te bekijken.